Jak kupować i przechowywać jesienne produkty

Posted on Wrzesień 17, 2015 by Shona Martin. This entry was posted in Jedzenie dobrze and tagged rd blog. Bookmark the permalink.

Mam nadzieję, że tego lata cieszyliście się dużą ilością świeżych jagód, jarmużu i szpinaku. Gdy dni stają się coraz krótsze, jesienią na pierwszy plan wysuwają się inne owoce i warzywa. Nauka kupowania, przechowywania i zamrażania produktów sezonowych pozwoli Ci zwiększyć budżet na żywność.

W ciągu najbliższych kilku miesięcy szukajcie tych sezonowych produktów na swoim ulubionym targu. Niektóre z nich są dostępne już od kilku miesięcy, inne dopiero wchodzą w sezon.

Owoce Warzywa
Jabłka Buraki Chili Pomidory
Jeżyny Papryka Bakłażan Kabaczek zimowy
Melon Kapusta brukselska Fasola szparagowa Seler
Gruszki Kapusta Jarmuż Kukurydza
Kiwi Marchew Dynia Szpinak
Seler Szpinak Dynia letnia

Ogólne wskazówki dotyczące przechowywania warzyw

Warzywa należy dobrze umyć, gdy są gotowe do użycia, a nie wcześniej, aby zapobiec ich szybkiemu zepsuciu.

Czy warzywa powinny być przechowywane w lodówce?

Większość warzyw należy przechowywać w szufladzie na chrupki w lodówce. Używanie do przechowywania warzyw plastikowej torby z otworami pozwala dłużej zachować świeżość produktu.

Czy warzywa można zamrażać?

Tak. Bardziej jędrne warzywa można zamrozić, aby zapobiec ich zepsuciu, na okres do sześciu miesięcy. Warzywa należy dobrze umyć, pokroić w kostkę i przechowywać w pojemniku lub torbie do zamrażania.

Jak szybko zużyć warzywa?

Istnieje wiele wspaniałych sposobów na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Na przykład, dodawaj je do zup, gulaszu, smoothie, zapiekanek, dań typu stir-fry, omletów, sosu do spaghetti lub domowej pizzy. Można je nawet rozdrobnić i dodać do przepisów na szybko pieczony chleb.

Powyższe wskazówki pochodzą z Uniwersytetu Stanowego Oregonu. Znajdują się tam również pomocne informacje na temat przechowywania poszczególnych warzyw.

Poniżej przedstawiam niektóre z moich ulubionych jesiennych owoców i warzyw. Pod każdym produktem zamieściłam link do smacznego przepisu. Smacznego!

Jabłka

Czy zawsze kupujesz jabłka czerwone lub złote? To ci się nie udaje - dostępnych jest wiele wspaniałych odmian o różnych smakach i konsystencjach. Gala, Cameo, Braeburn, Honeycrisp i Fuji są uprawiane w stanie Waszyngton i mają różny poziom słodyczy i chrupkości. Wypróbuj kilka różnych odmian i spróbuj, czego Ci brakowało!

Przechowywanie jabłek

Dojrzałe jabłka można pozostawić na blacie przez tydzień lub przechowywać bez przykrycia przez miesiąc w lodówce.

  • Odmiany jabłek
  • Przepisy na lekkie potrawy Cookling Light

Gruszki

Gruszki po zerwaniu dojrzewają w temperaturze pokojowej. Aby sprawdzić, czy gruszka jest dojrzała, należy delikatnie nacisnąć część szypułkową, aby upewnić się, że jest miękka. Podobnie jak w przypadku jabłek, odmiany gruszek mają różne smaki i konsystencje.

Gruszki Bartlett: Te gruszki są bardzo soczyste i świetnie nadają się do jedzenia na surowo. Nie nadają się do gotowania, ponieważ łatwo tracą swój kształt.

Gruszki azjatyckie: Ze względu na swój wygląd gruszki te można pomylić z jabłkami! Gdy się w nią wgryzie, uzyskuje się chrupiącą konsystencję, czyli nie taką, jakiej można by się spodziewać. Gruszka azjatycka doskonale nadaje się do sałatek i jest pyszna na surowo.

Gruszka Bosc: Ta gruszka doskonale sprawdza się w kuchni. Może być składnikiem słodkich i pikantnych przepisów, a także być spożywana na surowo.

Gruszki Comice: Ta gruszka jest smaczna na surowo ze względu na swój smak i gładszą konsystencję.

Przechowywanie gruszek

Najpierw dojrzewają na blacie, a następnie przechowuje się je w lodówce.

  • Odmiany gruszek
  • Przepisy Cooking Light

Buraki

Wielu osobom buraki kojarzą się wyłącznie z okrągłymi, fioletowymi warzywami w słoiku, które od czasu do czasu można spotkać w sałatkach. Buraki to jednak o wiele więcej, ponieważ można jeść zarówno buraki zielone, jak i korzeń! Czerwone buraki są dość często spotykane w sklepach, a na rynkach rolnych i u lokalnych producentów można znaleźć większe ich odmiany i kolory. Zielone liście można smażyć z korzeniem buraka lub bez niego. Korzeń buraka można nie tylko stosować w sałatkach, ale także piec lub gotować na parze. Aby uzyskać coś innego, dodaj go do smoothie z truskawkami i borówkami!

Przechowywanie buraków

Przechowywać w lodówce w plastikowych torebkach. Buraki myć tuż przed użyciem. Aby uzyskać najlepszą jakość, użyj ich w ciągu 3-4 dni.

  • Przepisy Cooking Light

Kabaczek na zimę

Acorn, butternut i spaghetti to odmiany kabaczków zimowych. Różnią się od letnich kabaczków twardą skórką, która może być trudna do krojenia. Kabaczki zimowe można dodawać do zup, zapiekanek i dań z pieczonych warzyw korzeniowych.

Spaghetti squash jest szczególnie interesującą odmianą, ponieważ po ugotowaniu jego nitki wyglądają jak spaghetti! Łatwym sposobem na dodanie go do posiłków jest przekrojenie kabaczka na pół, wyłuskanie nasion, gotowanie w mikrofalówce do miękkości, a następnie dodanie na wierzch sosu pesto lub marinara.

Przechowywanie kabaczka

Kabaczek zachowuje trwałość przez kilka miesięcy, jeśli jest przechowywany w chłodnym miejscu, w temperaturze około 60 stopni. Jeśli przechowujesz je w temperaturze pokojowej, przetrwają tylko około tygodnia.

  • Przepisy Cooking Light

Brukselka

Brukselka należy do rodziny kapustowatych, ale jest znacznie mniejsza. Ich średnica waha się od 1 do 1 1/2 cala, przy czym mniejsze kiełki są słodsze. Wybierać kiełki podobnej wielkości, aby ugotowały się równomiernie. Brukselka może być dodatkiem do pieczonych warzyw lub duszonych z boczkiem lub cebulą.

Przechowywanie brukselki

Przechowuj brukselkę w lodówce w plastikowych torebkach lub plastikowych pojemnikach. Aby uzyskać najlepszą jakość, użyj jej w ciągu 3-4 dni.

  • Przepisy Cooking Light

Pod tymi linkami znajdziesz dodatkowe informacje na temat jesiennych i zimowych produktów.

Jako dietetyk, Shona specjalizuje się w żywieniu noworodków i bardzo lubi pracę z wcześniakami oraz zespołem na oddziale NICU w UWMC. Poza pracą Shona lubi rodzinę, wędrówki po Kaskadach Północnych i aktywność fizyczną. Shona i jej mąż są w trakcie przeprowadzki do mniejszego domu, a wkrótce wybierają się do Europy, aby przejść 100 mil wokół Mt. Blanc!