Zdrowe odżywianie jest ważną częścią zdrowego stylu życia, ale czasami może to być trudne dla rodziców, gdy dzieci osiągają wiek nastoletni. Często zdarza się, że nastolatki stają się bardziej niezależne i zaczynają jadać z przyjaciółmi - zazwyczaj w niedrogich restauracjach typu fast casual lub innych miejscach, gdzie śmieciowe jedzenie jest łatwo dostępne.

Zapobieganie złym nawykom u nastolatków lub ich zmiana może być trudna, zwłaszcza jeśli wydaje się, że jest to ostatnia rzecz, o której chcieliby rozmawiać, ale oto kilka wskazówek, jak przekazać, że zdrowe odżywianie może być sposobem na podsycanie radości. Może nawet uda Ci się przekazać, że zdrowe odżywianie może być zabawą samą w sobie!

Oto 10 wskazówek, jak rozmawiać

1. Znajdź dobry moment na rozmowę. Formalna rozmowa "porozmawiajmy lub musimy porozmawiać" najprawdopodobniej spotka się z oporem i nie jest najlepszym sposobem na przekonanie nastolatka do siebie. Dr Ron Taffel, znany terapeuta dziecięcy i rodzinny, radzi, by "zwracać uwagę na to, kiedy dziecko naturalnie się otwiera". Dla niektórych może to być czas po szkole, dla innych - przed snem, podczas gotowania lub wspólnych zajęć. Wybierz taki czas, kiedy oboje czujecie się zrelaksowani i spokojni, a nastolatki mają mniejsze szanse, że poczują się pouczane.

2. Bądź dobrym słuchaczem. Kluczowe znaczenie ma słuchanie, a nie nadmierne mówienie. W przypadku nastolatków więcej zawsze znaczy mniej. Stajemy się bardziej empatyczni i wczuwamy się w ich potrzeby.

3. Bądź pozytywnie nastawiony. Doceniaj, gdy nastolatek dokonuje dobrego wyboru.

4. Przygotowujcie razem posiłki! Wspólne przygotowywanie posiłków to świetna okazja do rozmowy o zdrowym odżywianiu. Podążaj za ich przykładem, ale staraj się używać zdrowych składników i metod gotowania, np. pieczenia lub smażenia zamiast smażenia.

5. Zaopatrzcie się wzdrowe składniki, owoce, warzywa i zdrowe przekąski (patrz niżej). Można je wykorzystać jako punkty do rozmowy, kiedy nastolatki są głodne i szukają jedzenia!

6. Znajdź to, co jest dla nich ważne. Ważne jest, aby mieć świadomość, że nastolatki nie mają cierpliwości i nie martwią się o przyszłość, np. o zapobieganie chorobom. Mogą być bardziej zainteresowane tym, co masz do powiedzenia na temat zdrowego żywienia, jeśli skupisz się na krótkoterminowych korzyściach, takich jak koncentracja, wyniki w szkole lub sporcie i więcej energii.

7. Bądź wzorem do naśladowania. Sam dokonuj zdrowych wyborów, kiedy wychodzisz na posiłek lub gotujesz w domu. Czasami najlepiej jest pozwolić, aby to czyny mówiły same za siebie.

8. Pozwól, by drobne konsekwencje załatwiły sprawę. Często musimy pozwolić, by naturalne konsekwencje dały nauczkę nastolatkom i studentom, gdy przekonują się, że nie jest fajnie opuszczać posiłki lub jeść duże, przesłodzone posiłki. Gdy nastolatki będą miały okazję spróbować swoich sposobów i przekonać się, że to nie działa, chętniej będą cię słuchać.

9.czym NIE należy mówić: o wadze i wagach. Nie należy skupiać się na liczbach i/lub wadze. W tym wieku obraz ciała i jego postrzeganie są bardzo wyostrzone. Skup się na pozytywnych korzyściach płynących ze zdrowego odżywiania, nie skupiając się na rozmiarze ciała.

10. 10. I wreszcie, bądź cierpliwy. Zmiana wymaga czasu. Skup się na drobnych rzeczach, które mogą przyczynić się do długoterminowego zaangażowania w zdrowy styl życia.

Pomysły na zdrowe przekąski dla nastolatków i studentów

  • Paluszki warzywne z hummusem
  • Pełnoziarniste krakersy
  • Masło orzechowe z krakersami lub kawałkiem owocu
  • Owoce (świeże, suszone, liofilizowane lub mrożone kabaczki)
  • Popcorn (popcorn z olejem)
  • Szarpana wołowina
  • Jogurtowe napoje smoothie (szukaj marek z minimalną ilością dodanych cukrów)
  • Orzechy
  • Mieszanka smakowa z niesłodzonymi owocami i orzechami
  • Paluszki lub plasterki sera i pełnoziarniste krakersy
  • Tortilla wraps z chudym mięsem, serem i warzywami

Wypróbujcie razem zabawny i zdrowy przepis - ogórkowe rolki sushi

Przyrządzanie sushi z nastolatkiem może być świetną zabawą! Możecie dodawać lub zastępować składniki, w zależności od tego, co lubicie. Rolowanie przy użyciu maty bambusowej sprawia jeszcze więcej radości. Byłam bardzo podekscytowana, gdy moja młodsza córka poprosiła mnie o zrobienie z nią sushi. Zrobiła tę rolkę sushi, udekorowała ją marchewką i opublikowała na Instagramie!

Składniki

  • 2 filiżanki ryżu do sushi, opłukanego i odsączonego
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe nasion sezamu, tostowane
  • 2 łyżki stołowe nasion czarnego sezamu
  • Bambusowa mata do sushi
  • 8 arkuszy nori
  • 1 mały ogórek, pozbawiony pestek i poszatkowany w julien
  • 3 uncje imitacji mięsa kraba, pokrojone w kawałki
  • 1 średnie dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kawałki
  • Sos sojowy o obniżonej zawartości sodu, przygotowane wasabi i marynowane plasterki imbiru, opcjonalnie.

Wskazówki

1. W dużym rondlu połączyć ryż i wodę; odstawić na 30 minut. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, gdy woda zostanie wchłonięta, a ryż zmięknie. Zdjąć z ognia. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut.

2. W międzyczasie w małej misce połączyć ocet, cukier i sól, mieszając do rozpuszczenia cukru.

3. Przełożyć ryż do dużej płytkiej miski i skropić mieszanką octu. Za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki wymieszać ryż ruchem krojącym, aby lekko ostygł. Przykryć wilgotną ściereczką, aby utrzymać wilgoć. (Mieszankę ryżową można przygotować do 2 godzin wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej, przykrytą wilgotnym ręcznikiem. Nie przechowywać w lodówce).

4. Posypać na talerz ziarnami sezamu i czarnego sezamu; odstawić. Umieścić matę do sushi na blacie roboczym, tak aby mata zwijała się od Ciebie; wyłożyć ją folią plastikową. Umieścić 3/4 filiżanki ryżu na plastiku. Zwilżonymi palcami ugnieść ryż w kwadrat o boku 8 cali. Na wierzchu połóż jeden arkusz nori.

5. 5. Ułóż niewielką ilość ogórka, kraba i awokado około 1-1,5 cm od dolnej krawędzi arkusza nori. Zwinąć mieszankę ryżową na nadzienie, używając maty bambusowej do podnoszenia i ściskania mieszanki podczas zwijania; usunąć folię plastikową w trakcie zwijania.

6. Zdjąć matę; obtoczyć rolki sushi w ziarnach sezamu. Przykryć folią plastikową. Powtórzyć czynność z pozostałymi składnikami, aby uzyskać osiem rolek. Pokroić każdą na osiem kawałków. Podawać z sosem sojowym, wasabi i plasterkami imbiru, jeśli jest taka potrzeba.