Witamy w czwartym i ostatnim tygodniu Narodowy Miesiąc Odżywiania! Do tej pory skupialiśmy się na tym, jak odżywianie wpływa na nasze zdrowie. mózg i zdrowie psychiczne, sprawność fizyczna, i zdrowie skóry.

W tym tygodniu spojrzymy na to z perspektywy globalnej - skupiając się na tym, jak odżywianie wpływa na nasze środowisko i zrównoważony rozwój żywieniowy. Aby to zrobić, skorzystaliśmy z wiedzy Yona Sipos który jest wykładowcą na wydziałach Wydział Nauk o Zdrowiu Środowiskowym i Zawodowym i Program Nauk o Żywieniu a także wykładowcę na kierunku Systemy żywnościowe, żywienie i zdrowie. Spotkaliśmy się z Siposem, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące znaczenia systemów żywnościowych i zrównoważonego wyboru żywności.


Czym jest zrównoważony rozwój żywieniowy?

Zrównoważony rozwój żywieniowy jest integralną częścią zrównoważonych systemów żywnościowych, które wymagają solidnych systemów społecznych, aby przekształcić dobra i usługi ekologiczne - bogate w składniki odżywcze żywe gleby i ekosystemy wodne - w żywność bogatą w składniki odżywcze. Żywność o wysokiej gęstości odżywczej przechodzi przez łańcuchy dostaw żywności, środowiska żywnościowe i wpływa na zdrowie jednostek, populacji, pracowników, środowisko i gospodarkę.

W związku z zakłóceniami społecznymi i ekonomicznymi spowodowanymi pandemią COVID-19, znajdujemy się w czasach, gdy równowaga żywieniowa jest jeszcze bardziej zagrożona, a nierówności rosną.

USDA uspokaja jednak Amerykanów, że "nie występują ogólnokrajowe niedobory żywności, chociaż w niektórych przypadkach zapasy niektórych produktów spożywczych w sklepach spożywczych mogą być tymczasowo niskie, zanim sklepy będą mogły uzupełnić zapasy.... nie odnotowano żadnych rozległych zakłóceń w łańcuchu dostaw" (stan na 22 marca).

Organizowane są akcje wsparcia i pomocy dla osób najbardziej poszkodowanych, zwłaszcza dzieci, osób starszych, osób o niskich dochodach i marginalizowanych. W Seattle warto zapoznać się z aktualną listą przygotowaną przez Education Lab w "Seattle Times", zawierającą informacje o żywności, wsparciu zdrowia psychicznego i innych zasobach, które mogą pomóc społeczności.

W miarę jak oddalamy się od społeczeństwa i zostajemy w domu, ważne jest, by oceniać i wspierać zrównoważony rozwój żywieniowy, sadząc zieleninę i zioła na parapecie lub w ogrodzie, jeśli masz na to miejsce, starając się planować dostęp do żywności dla wszystkich, w tym wspierając lokalne banki żywności, oraz ograniczając marnowanie żywności - sprawdzaj pojemniki w lodówce, oznaczaj je i zmieniaj, jedz resztki.


Z jakimi jeszcze problemami związanymi z odżywianiem i systemem żywnościowym możemy mieć do czynienia w związku z pandemią COVID-19?

Choć nasze łańcuchy dostaw pozostają silne, już teraz wzrasta brak bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego. Przed wybuchem pandemii, w okresie wielkiego wzrostu gospodarczego, w Stanach Zjednoczonych wskaźnik braku bezpieczeństwa żywnościowego wynosił już około 11%.

Podobnie jak w przypadku wielkiej recesji w 2008 roku, możemy spodziewać się wzrostu tej liczby, na przykład w związku z tym, że coraz więcej sektorów gastronomicznych staje w obliczu zwolnień i coraz bardziej ograniczonych możliwości ekonomicznych. Rosnący brak bezpieczeństwa żywnościowego z pewnością dotknie dzieci, seniorów i inne wrażliwe grupy społeczne, w tym studentów uniwersytetów.

W Seattle rynki rolne są obecnie zamknięte (stan na 22 marca), a firmy oferujące posiłki i żywność w szkołach są znacznie ograniczone, jeśli w ogóle działają. Te zamknięcia ograniczają dostęp do bogatej w składniki odżywcze, lokalnie produkowanej żywności, a także stwarzają zagrożenie ekonomiczne dla rolników i pracowników gastronomii, którzy właśnie stracili swoje rynki i miejsca pracy. Cały system żywnościowy jest ze sobą ściśle powiązany. Na początek warto wspomnieć, że pojawiają się nowe sposoby, dzięki którym konsumenci mogą kupować bezpośrednio od rolników.


Co ludzie mogą zrobić już teraz?

  • Nie kupuj w panice, ale planuj! Rozważ plan bardziej ograniczonego dostępu do żywności, czy to ze sklepów spożywczych, banków żywności, czy z obu tych źródeł. Daj sobie dodatkowy czas na zarządzanie zakupami żywności. Bądź delikatny dla siebie i innych. Zaakceptuj mniejszą różnorodność w swojej diecie.
  • W miarę możliwości sadzić nasiona! Zwłaszcza zieleninę!
  • Jeśli to możliwe, rozważ zapisanie się do programu CSA (rolnictwo wspierane przez społeczność). Niektóre gospodarstwa oferują opłaty według skali ruchomej, a wielu rolników może mieć teraz do sprzedania niespodziewane produkty. Nasza Farma UW posiada CS A, a także przekazuje świeże produkty do Campus Food Pantry; są to ważne zasoby dla naszej społeczności kampusowej.
  • Przekaż pieniądze bankom żywności, jeśli masz na to środki. Banki żywności doświadczą większego zapotrzebowania, a każde wsparcie w tym momencie pomoże w przyszłym planowaniu i przygotowaniach.

Jakie są proste sposoby na poprawę zrównoważenia żywieniowego podczas zakupów spożywczych?

Już teraz powinniśmy mieć wiele dodatkowych bodźców do oszczędzania i poprawy zrównoważenia żywieniowego tam, gdzie to możliwe. Niezależnie od tego, czy chodzimy do sklepów spożywczych, czy do banków żywności, większość z nas prawdopodobnie nabywa żywność rzadziej niż kiedyś, a także ma mniejszy wybór spośród dostępnych produktów.

Jeśli jest dostępna, wybierajmy produkty bogate w składniki odżywcze, o dłuższym terminie przydatności do spożycia - na przykład jabłka, marchew, ziemniaki, kalafior, jarmuż. Wybieraj produkty pełnoziarniste i z reguły z ograniczoną ilością lub bez dodatku cukru. Istnieje szansa, że podczas pobytu w domu będziesz mieć więcej czasu dla siebie. Warto spróbować ugotować kilka podstawowych potraw: ryż, fasolę (w miarę możliwości suszoną), jajka. Zobacz, gdzie możesz dodać warzywa - świeże, mrożone, z puszki lub suszone.


Co w kwestii odżywiania i zrównoważonego rozwoju jest czymś, co wielu ludzi myli lub o czym chciałbyś, żeby wiedziało więcej osób?

Zasadniczo nasz system żywnościowy opiera się na różnorodności upraw, genetyki oraz materiałów i procesów ekosystemowych, a także na solidnej sile roboczej. Sposób, w jaki produkowana jest żywność i w jaki przechodzi ona przez łańcuch dostaw, ma wpływ na zdrowie jednostki i populacji, w tym rolników i pracowników rolnych, a także na zdrowie naszej planety.

Sposób, w jaki żywność jest produkowana i przetwarzana, ma często nawet większe znaczenie dla zdrowia populacji i całej planety niż to, jaką żywność spożywamy. Mięso i nabiał pochodzące z intensywnej hodowli wywierają negatywny wpływ na środowisko, podobnie jak monokulturowe uprawy soi i kukurydzy. Nie ma jednej diety, która byłaby odpowiednia dla wszystkich!


Co sądzisz o tym, jak odżywianie/nasz system żywnościowy wpływa na nasze środowisko? Czy uważasz, że jest to temat, o którym się mówi?

Istnieje dwukierunkowa zależność między systemami żywnościowymi a naszymi środowiskami ekologicznymi, a także klimatem. Od gleb, przez systemy wodne, jakość powietrza, po klimat - system żywnościowy jest całkowicie zależny od nienaruszonych i silnych systemów ekologicznych.

Jednocześnie nasze systemy żywnościowe wywierają znaczący wpływ na środowisko i klimat - począwszy od metod produkcji, poprzez cały system, aż po wytwarzanie ogromnych ilości odpadów żywnościowych i opakowań. Kwestie te zaczynają być dyskutowane w głównym nurcie, ale więcej uwagi, dyskusji i działań jest mile widziane i prawdopodobnie konieczne!


Czy istnieją jakieś najnowsze badania na ten temat, na które warto zwrócić uwagę?

W literaturze rządowej, akademickiej i popularnej coraz więcej miejsca poświęca się systemowemu podejściu do żywienia, zdrowia i własności społeczności. Raporty IPCC wyjaśniają, jak pilna jest potrzeba obniżenia emisji i większego wychwytywania dwutlenku węgla, a także wskazują, że systemy żywnościowe, w tym to, co wybieramy jako konsumenci, mają do odegrania znaczącą rolę w łagodzeniu skutków kryzysu klimatycznego i adaptacji do niego.

Jeśli chodzi o marnotrawstwo żywności, w zeszłym roku w Kanadzie opublikowano raport "The Avoidable Crisis of Food Waste" (Możliwy do uniknięcia kryzyszwiązany z marnotrawstwem żywności), w którym naukowcy, przedstawiciele przemysłu i organizacji społecznych stwierdzili, że marnotrawstwo żywności jest jeszcze większym problemem niż dotychczas sądzono. Obecnie uważa się, że ponad 50% żywności produkowanej w Kanadzie jest tracona lub marnowana, a podobna sytuacja może mieć miejsce w Stanach Zjednoczonych. Na koniec chciałbym zwrócić uwagę na Farming While Black: Soul Fire Farm's Practical Guide to Liberation on the Land", niedawno wydaną książkę Leah Penniman, amerykańskiej rolniczki i aktywistki, która jest zaangażowana w działania na rzecz równości rasowej i sprawiedliwości w całym systemie żywnościowym.


Czy jest coś, o co nie zapytałem, a o co chciałabyś, żebym zapytał?

FAO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa) podaje, że 70% żywności, którą spożywamy na świecie, pochodzi od drobnych rolników. Co możemy zrobić jako globalne społeczeństwo, aby wspierać rolników i pracowników rolnych oraz chronić ziemię uprawną? Wiele z tych agroekosystemów wspiera również cenne procesy biologiczne i ekologiczne, a także wiedzę kulturową i sposób odżywiania.

Jak wyglądałyby i funkcjonowały nasze lokalne i globalne systemy żywnościowe, gdyby w centrum uwagi znajdowały się sprawiedliwość i podejmowanie decyzji w oparciu o społeczności lokalne? Ponieważ stoimy w obliczu wielu kryzysów związanych ze zdrowiem publicznym, klimatem i nierównościami, mamy okazję zakwestionować i krytycznie przeanalizować wszystkie założenia, które zostały wbudowane w nasz system żywnościowy.