To danie wznosi włoskie comfort food na nowe wyżyny. Moja babcia przygotowywała to danie najczęściej w Sylwestra, kiedy zbierały się uroczyste grupy rodzinne. Samo danie jest trochę jak włoska wersja fondue. W mojej rodzinie tradycją stało się jedzenie go na stojąco wokół stołu.
Choć moja babcia być może nigdy nie spróbowałaby ugotować przepisu, który przez lata opracowałem, nie oznacza to, że się z nim nie zgodzi. OdXVI wieku każde pokolenie wkłada w to danie własnego ducha, a oto mój:
Zanim zaczniesz, powinieneś wiedzieć, że to danie najlepiej podawać, utrzymując ciepło. Można do tego celu użyć elektrycznej płyty grzejnej lub pojemników z paliwem do szaszłyków. Jeśli potrawa nie będzie utrzymywana w cieple, z czasem stężeje i nie zachowa odpowiedniej lepkości.
Obsługuje 4-6 osób
Składniki
- 1-1,25 funta masła
- 4-6 puszek płaskich sardeli (najlepiej w oliwie z oliwek)
- 1-1,25 dużej główki czosnku
- 1 główka chrupiącej zielonej/czerwonej kapusty
- 1 bochenek ulubionego włoskiego chleba stołowego
- Wybrane warzywa pokroić w drobną kostkę, np:
- Cebula
- Papryka
- Pomidor
- Marchewka
- Seler
- Cukinia
- Opcjonalnie (ale wiele osób to robi): białko owoców morza, takie jak krewetki, krab, a nawet homar, o ile można je podzielić na mniejsze kawałki do dipu
- 1-2 butelki ulubionego włoskiego czerwonego wina
Przygotuj
- Pokrój cały czosnek i warzywa w drobną kostkę. (Szczególnie przydatny będzie do tego robot kuchenny. Jeśli używasz warzyw, które wydzielają dużo wody, możesz odcedzić pokrojone w kostkę warzywa).
- Doprawić pokrojony w kostkę czosnek i warzywa do smaku ulubionymi włoskimi ziołami i przyprawami.
- Liście kapusty podzielić na chrupiące kliny, które można wykorzystać do nabierania i zanurzania w sosie Bagna. Podawać w stylu rodzinnym.
- Pokroić i opiekać chleb stołowy, który będzie używany do nabierania i zanurzania w Bagnie. Podawać w stylu rodzinnym.
- Przyprawić lub zamarynować owoce morza przed gotowaniem, używając ulubionych włoskich ziół i przypraw.
Gotowanie
- Na kuchence, na małym i średnim ogniu, w średnim rondlu, zacząć roztapiać całe masło, aż się upłynni.
- Zwiększyć ogień do średniego, aby masło było wystarczająco gorące do smażenia warzyw i owoców morza.
- Dodać mieszankę warzywną i anchois. Gotować, regularnie mieszając, przez 5 do 10 minut.
- Dodać pozostałe wybrane owoce morza. Gotuj przez 3 do 5 minut.
- Zdjąć z kuchenki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podawać w trakcie gotowania. Z czasem danie zbrązowieje i stanie się jeszcze bardziej bogate i pyszne.