Lato to wspaniały czas, aby nauczyć się gotować z obfitości sezonowych świeżych owoców i warzyw! Lokalne targi rolne i przydomowe ogródki są pełne wspaniałych owoców i warzyw: słodkiej kukurydzy, soczystych pomidorów, jagód przypominających klejnoty i wielu innych.

Utrzymanie zdrowej diety poprzez zwiększenie ilości produktów na talerzu może pomóc w utracie wagi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia lub udaru mózgu. Jedzenie różnorodnych, kolorowych owoców i warzyw - czyli "jedzenie tęczy" - może również przyczynić się do zwiększenia zawartości błonnika w diecie, co pomaga między innymi w kontrolowaniu wagi i poziomu cukru we krwi.

Owoce i warzywa przechowuj w widocznym miejscu w lodówce lub ułóż je w misce na blacie kuchennym. W ten sposób będziesz chętniej sięgać po te produkty, gdy dopadnie Cię głód. W tym przewodniku przedstawimy kilka wskazówek dotyczących kupowania, przechowywania i przygotowywania tego, co najlepsze w sezonie. Mamy też dla Ciebie kilka gotowych na lato przepisów!


Brzoskwinie

Jak wybierać:

Idealna brzoskwinia powinna być miękka po delikatnym naciśnięciu, ale nie gniotąca się. Powąchaj swój owoc! Powinna wydzielać silny brzoskwiniowy aromat, gdy jest gotowa do spożycia.

Jak przechowywać i używać:

Jeśli nie są dojrzałe, przechowuj je w papierowej torbie przez dzień lub dwa. Przechowywanie w lodówce przedłuży świeżość, ale stępi smak owoców, dlatego przechowuj je w temperaturze pokojowej i jedz od razu. Można też przechowywać je w lodówce, aby przedłużyć ich świeżość, ale przed spożyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.


Kantalupy

Jak wybierać:

Dojrzałe melony powinny mieć słodki zapach i być lekko miękkie na końcu szypułki. Stuknij knykciem - gęste, soczyste owoce wydadzą głęboki dźwięk.

Jak przechowywać i używać:

Jeśli owoce mają być zjedzone w ciągu jednego dnia, pozostaw je na blacie. W przeciwnym razie przechowuj w lodówce do 5 dni. Przed pokrojeniem pamiętaj o opłukaniu zewnętrznej skórki.


Dynia letnia

Jak wybierać:

Im mniejsze, tym lepsze. Szukaj twardych kabaczków o nieskazitelnej skórce.

Jak przechowywać i używać:

Gotuj jak najszybciej po zakupie, zwłaszcza kabaczki żółte, ponieważ są bardziej delikatne niż cukinia. Przechowywać w plastikowej torbie w lodówce.


Zielona fasola

Jak wybierać:

Szukaj jasnych strąków, które są jędrne i dorodne, ale nie są wybrzuszone fasolą. Strąki powinny łatwo pękać po zerwaniu.

Jak przechowywać i używać:

Przechowuj w plastikowej torbie w lodówce do tygodnia. Zielona fasolka świetnie nadaje się do szybkich, pikantnych dań, takich jak stir-fry lub szybko przyrządzanych dodatków.


Kukurydza

Jak wybierać:

Szukaj jasnozielonych łusek, błyszczących jedwabników i wilgotnych końcówek łodyg. Jądra powinny sięgać aż do czubka kolby i być na tyle dorodne, aby można je było wyczuć przez łuskę.

Sposób przechowywania i użycia:

Aby uzyskać najlepsze walory smakowe, spożywaj od razu. Jeśli musisz je przechowywać, przechowuj je w plastikowej torbie w lodówce przez najwyżej kilka dni.


Pomidory

Jak wybierać:

Przed zakupem powąchaj! Pomidory powinny być bardzo aromatyczne. Dojrzałe pomidory są dostępne w wielu kolorach, ale powinny być ciężkie i mieć błyszczącą, nieobtłuczoną skórkę.

Jak przechowywać i używać:

NIE przechowuj w lodówce! Przechowywać w temperaturze pokojowej; schłodzone stają się mączyste i pozbawione smaku. W szczycie sezonu najlepsza jest prostota: posól, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zioła.


Borówki

Jak wybierać:

Gdy tylko jest to możliwe, spróbuj kilku z nich przed zakupem!

Jak przechowywać i używać:

Przechowuj w naczyniu wyłożonym papierowymi ręcznikami, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka dni. Borówki szczególnie dobrze się mrożą; oczyszczone borówki rozłóż na blasze do pieczenia i zamrażaj przez 2 godziny, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku do 6 miesięcy.


Aby zapoznać się z pełną listą okresów wegetacji warzyw, kliknij tutaj. Pełną listę sezonów uprawy owoców i ziół znajdziesz tutaj.

W rejonie Seattle w całym mieście i w wielu pobliskich miejscowościach odbywają się cotygodniowe targi farmerskie. W Seattle jest też kilka spółdzielni, a w większych sklepach spożywczych produkty są oznaczone jako "lokalne"!

Inną opcją jest członkostwo w stowarzyszeniu CSA (community sustained agriculture) - zapewnia ono bezpośredni kontakt między konsumentami a rolnikami. Członkowie płacą albo opłatę za każdym razem, gdy dostarczane jest pudełko, albo płacą z góry podczas sezonu wegetacyjnego w zamian za pudełko wypełnione lokalnymi i organicznymi produktami.

Sałatka z brzoskwinią, pomidorami i Burratą

Składniki:

2 dojrzałe brzoskwinie
2 duże, dojrzałe pomidory heirloom, pokrojone w plastry
1/2 szklanki różnokolorowych pomidorków cherry, przepołowionych
2 4-uncjowe kulki sera burrata
10 listków bazylii, rozdartych
2 łyżki drobno posiekanych migdałów
Sól koszerna lub morska
 

Instrukcje:

Brzoskwinie i pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzach. Posypać solą koszerną lub morską. Ser burrata pokroić na kawałki, ułożyć na plastrach pomidorów i posypać porwanymi listkami bazylii. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.